info@ism-sweden.org Läs mer
ISM, glob International Solidarity Movement Sweden
Nyheter|Om oss||Kontakt||Att resa|Press|
Nyheter

2014-07-29
>> Åk till Palestina
2014-07-27
>> Följ de svenska ISM-aktivisterna i Gaza
2013-05-01
>> Swedish activist to be deported
2013-03-22
>> Aktion mot apartheid
2013-02-18
>> Fortsatt kamp i Izbat at Tabib och Azzun
2013-02-18
>> Fredlig trädplantering slås ner med våld
2012-11-18
>> Bildt uppvaktad med pappersflygplan
2012-06-19
>> Manifestation och blockad mot G4S i Stockholm
2012-05-20
>> Palestinsk man i Asira al-Qibliya på Västbanken skjuten i huvudet av bosättare
2012-04-05
>> FN kritiserar Israel för apartheid
2012-03-31
>> Svensk misshandlad av israelisk militär
2012-03-06
>> 10 år med ISM
2012-02-24
>> Välkomna till Israeli Apartheid Week 2012!
2012-02-24
>> Internationell aktionsdag för öppnandet av Shuhada Street i Hebron
2012-02-07
>> Göteborg: Träning i människorättsaktivism 19/2

Nyhetsarkiv

1 november 2010


[English, Protest in Gothenburg against repression of BDS activists in France]
[Francais, Sučde: solidarité active avec les militants BDS inculpés]
[Francais, Message suédois: la répression en France contre BDS ne servira à rien]


Video: http://www.youtube.com/watch?v=W5NaD_eJ8O0

Det är Bureau National de Vigilance Contre l’Antisémitisme och Frankrikes regering som genomför en offensiv för att kriminalisera sådan flygbladsutdelning, bärande av t-shirts, och klisterlappsmärkning av varor från Israel.

Iklädda liknande t-shirtar som de franska aktivisterna inleddes manifestationen med en samling kring protestskyltar med budskap som "att bojkotta Israel är inte rasistiskt" och "yttrandefrihet för Sakina [Arnaud]". Sedan tågade manifestationen genom centrala Göteborg och besökte dagligvaruhandlarna Coop Avenyn och Hemköp Nordstan som trots Israels ockupation av Palestina har israeliska varor i sitt sortiment. Slutligen uppmärksammades H&M:s etablering av flera butiker i Israel då manifestationen tågade genom butiken i Nordstan samt delade ut flygblad utanför.

Dagens stödmanifestation hade varit åtalbar om den genomförts i Frankrike. Det är i Sverige och EU legitimt och lagligt att kritisera stater för dess brott mot internationell lag och att förorda bojkott och sanktion tills de agerar laglydigt. Men franska medborgare är på väg att fråntas denna rätt — när staten är Israel. Det är även bekymmersamt att medborgare i Sverige och EU riskerar åtal och straff om de deltar i BDS aktivism i Frankrike.

Bakom manifestationen i Göteborg stod gruppen Isolera Israel Göteborg. Isolera Israel står bakom det palestinska BDS uppropet (Bojkott, Desinvestering, Sanktion) som uppmanar till internationell bojkott av Israel i samma andra som omvärlden bojkottade apartheidregimen i Sydafrika.

ISRAELISKA VAROR PÅ COOP KONSUM OCH HEMKÖP

Vid manifestationens besök hos Coop Konsum Avenyn och Hemköp Nordstan så inventerades varor från apartheidstaten Israel. Eftersom varumärkningen är otillförlitlig så kan varorna ha sitt ursprung på ockuperad mark. Resultatet är dokumenterat i detta PDF dokument. Följande israeliska varor hittades:
* Coop Konsum: dadlar, Hälsans Kök
* Hemköp: dadlar, grapefrukt, sharonfrukt, Hälsans Kök

BAKGRUND: BDS

Inspirerat av rörelsen mot Sydafrikas apartheid, förordar den globala BDS rörelsen bojkott, desinvestering, och sanktion mot Israel för att (1) avsluta ockupationen och nermontera muren, (2) avsluta diskriminering av palestinska medborgare i Israel, och (3) respektera palestinska flyktingarnas rätt att återvända. För ytterligare information om BDS arbete i Sverige och internationellt:
* http://bdsmovement.net
* http://isoleraisrael.nu
* http://palestinagrupperna.se

BAKGRUND: ÅTALADE FRANSKA AKTIVISTERNA

Den politiska åsikts- och yttandefriheten för BDS aktivister i Frankrike attackeras av Frankrikes regering och Bureau National de Vigilance Contre l’Antisémitisme. Byrån har anmält som rasistiskt hatbrott ett 80-tal fall av BDS aktivism och justitieminister Michelle Alliot-Marie har skrivit till domstolar och myndigheter att de borde åtala uppmaningar om bojkott och sanktion mot Israels politik.

Sakina Arnaud dömdes förra året till böter för uppvigling och hatbrott för att ha fäst ett klistermärke med orden "Bojkotta Apartheid-Israel" på en juiceflaska från Israel i en matvaruaffär. 22 oktober avslog domstol en överklagan. Fallet kommer överklagas till högsta domstolen.

Domstol beslutade 14 oktober att avfärda åtalet mot senatorn Alima Boedemiene-Thiery och Omar Slaouti, anklagade för uppmuntran till diskriminering och antisemitism. De hade samlat ihop israeliska varor på stormarknaden Carrefour och uppmanat kunder att inte handla dessa varor.

29 november ställs tre aktivister inför rätta för att ha burit t-shirts med orden "Bojkotta Israel" och delat ut flygblad med uppmaning till bojkott.

15 oktober genomfördes stödmanifestationer i Edinburgh, Dublin, och Rom mot förtryck av BDS aktivister i Frankrike.

* http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fransk-bojkott-dras-infor-ratta_5463497.svd
* http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4097835
* http://bdsmovement.net/?q=node/769
* http://bdsmovement.net/?q=node/772
* http://bdsfrance.org/
* http://europalestine.com/
* http://www.scottishpsc.org.uk/Press-Releases/2010-oct-15-french-consulate-protested-over-persecution-of-boycott-israel-activists.html
* http://www.scottishpsc.org.uk/News/french-consulate-protest-over-frances-political-show-trials-cases-spectacularly-thrown-out.html

ISM GöTEBORG


International Solidarity Movement är en växande rörelse av palestinska och internationella aktivister som arbetar med...