info@ism-sweden.org Läs mer
ISM, glob International Solidarity Movement Sweden
Nyheter|Om oss|Reseberättelser|Kontakt|Länkar|Att resa|Press|Stöd oss: BG 5588-2732
Nyheter

2014-07-29
>> Åk till Palestina
2014-07-27
>> Följ de svenska ISM-aktivisterna i Gaza
2013-05-01
>> Swedish activist to be deported
2013-03-22
>> Aktion mot apartheid
2013-02-18
>> Fortsatt kamp i Izbat at Tabib och Azzun
2013-02-18
>> Fredlig trÀdplantering slÄs ner med vÄld
2012-11-18
>> Bildt uppvaktad med pappersflygplan
2012-06-19
>> Manifestation och blockad mot G4S i Stockholm
2012-05-20
>> Palestinsk man i Asira al-Qibliya pÄ VÀstbanken skjuten i huvudet av bosÀttare
2012-04-05
>> FN kritiserar Israel för apartheid
2012-03-31
>> Svensk misshandlad av israelisk militÀr
2012-03-06
>> 10 Är med ISM
2012-02-24
>> VÀlkomna till Israeli Apartheid Week 2012!
2012-02-24
>> Internationell aktionsdag för öppnandet av Shuhada Street i Hebron
2012-02-07
>> Göteborg: TrÀning i mÀnniskorÀttsaktivism 19/2

Nyhetsarkiv

Manifestation i Göteborg mot förtryck av BDS aktivister i Frankrike

1 november 2010
Söndagen 31 oktober samlades 25 personer vid Brunnsparken i Göteborg för att visa sitt stöd för de 80-tal aktivister i Frankrike som anmälts för rasistiskt hatbrott då de uppmanat till bojkott av Israel.

Manifestation mot förtryck av BDS aktivister i Frankrike
Manifestation mot förtryck av BDS aktivister i Frankrike

[English, Protest in Gothenburg against repression of BDS activists in France]
[Francais, SuÚde: solidarité active avec les militants BDS inculpés]
[Francais, Message suédois: la répression en France contre BDS ne servira à rien]


Video: http://www.youtube.com/watch?v=W5NaD_eJ8O0

Det Àr Bureau National de Vigilance Contre l’Antisémitisme och Frankrikes regering som genomför en offensiv för att kriminalisera sÄdan flygbladsutdelning, bÀrande av t-shirts, och klisterlappsmÀrkning av varor frÄn Israel.

IklÀdda liknande t-shirtar som de franska aktivisterna inleddes manifestationen med en samling kring protestskyltar med budskap som “att bojkotta Israel Àr inte rasistiskt” och “yttrandefrihet för Sakina [Arnaud]”. Sedan tÄgade manifestationen genom centrala Göteborg och besökte dagligvaruhandlarna Coop Avenyn och Hemköp Nordstan som trots Israels ockupation av Palestina har israeliska varor i sitt sortiment. Slutligen uppmÀrksammades H&M:s etablering av flera butiker i Israel dÄ manifestationen tÄgade genom butiken i Nordstan samt delade ut flygblad utanför.

Dagens stödmanifestation hade varit Ätalbar om den genomförts i Frankrike. Det Àr i Sverige och EU legitimt och lagligt att kritisera stater för dess brott mot internationell lag och att förorda bojkott och sanktion tills de agerar laglydigt. Men franska medborgare Àr pÄ vÀg att frÄntas denna rÀtt â€" nÀr staten Àr Israel. Det Àr Àven bekymmersamt att medborgare i Sverige och EU riskerar Ätal och straff om de deltar i BDS aktivism i Frankrike.

Bakom manifestationen i Göteborg stod gruppen Isolera Israel Göteborg. Isolera Israel stÄr bakom det palestinska BDS uppropet (Bojkott, Desinvestering, Sanktion) som uppmanar till internationell bojkott av Israel i samma andra som omvÀrlden bojkottade apartheidregimen i Sydafrika.

ISRAELISKA VAROR PÅ COOP KONSUM OCH HEMK×P

Vid manifestationens besök hos Coop Konsum Avenyn och Hemköp Nordstan sÄ inventerades varor frÄn apartheidstaten Israel. Eftersom varumÀrkningen Àr otillförlitlig sÄ kan varorna ha sitt ursprung pÄ ockuperad mark. Resultatet Àr dokumenterat i detta PDF dokument. Följande israeliska varor hittades:
* Coop Konsum: dadlar, HÀlsans Kök
* Hemköp: dadlar, grapefrukt, sharonfrukt, HÀlsans Kök

BAKGRUND: BDS

Inspirerat av rörelsen mot Sydafrikas apartheid, förordar den globala BDS rörelsen bojkott, desinvestering, och sanktion mot Israel för att (1) avsluta ockupationen och nermontera muren, (2) avsluta diskriminering av palestinska medborgare i Israel, och (3) respektera palestinska flyktingarnas rÀtt att ÄtervÀnda. För ytterligare information om BDS arbete i Sverige och internationellt:
* http://bdsmovement.net
* http://isoleraisrael.nu
* http://palestinagrupperna.se

BAKGRUND: ÅTALADE FRANSKA AKTIVISTERNA

Den politiska Äsikts- och yttandefriheten för BDS aktivister i Frankrike attackeras av Frankrikes regering och Bureau National de Vigilance Contre l’Antisémitisme. ByrÄn har anmÀlt som rasistiskt hatbrott ett 80-tal fall av BDS aktivism och justitieminister Michelle Alliot-Marie har skrivit till domstolar och myndigheter att de borde Ätala uppmaningar om bojkott och sanktion mot Israels politik.

Sakina Arnaud dömdes förra Äret till böter för uppvigling och hatbrott för att ha fÀst ett klistermÀrke med orden “Bojkotta Apartheid-Israel” pÄ en juiceflaska frÄn Israel i en matvaruaffÀr. 22 oktober avslog domstol en överklagan. Fallet kommer överklagas till högsta domstolen.

Domstol beslutade 14 oktober att avfÀrda Ätalet mot senatorn Alima Boedemiene-Thiery och Omar Slaouti, anklagade för uppmuntran till diskriminering och antisemitism. De hade samlat ihop israeliska varor pÄ stormarknaden Carrefour och uppmanat kunder att inte handla dessa varor.

29 november stÀlls tre aktivister inför rÀtta för att ha burit t-shirts med orden “Bojkotta Israel” och delat ut flygblad med uppmaning till bojkott.

15 oktober genomfördes stödmanifestationer i Edinburgh, Dublin, och Rom mot förtryck av BDS aktivister i Frankrike.

* http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fransk-bojkott-dras-infor-ratta_5463497.svd
* http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4097835
* http://bdsmovement.net/?q=node/769
* http://bdsmovement.net/?q=node/772
* http://bdsfrance.org/
* http://europalestine.com/
* http://www.scottishpsc.org.uk/Press-Releases/2010-oct-15-french-consulate-protested-over-persecution-of-boycott-israel-activists.html
* http://www.scottishpsc.org.uk/News/french-consulate-protest-over-frances-political-show-trials-cases-spectacularly-thrown-out.html

ISM GöTEBORG


International Solidarity Movement är en växande rörelse av palestinska och internationella aktivister som arbetar med...