info@ism-sweden.org Läs mer
ISM, glob International Solidarity Movement Sweden
Nyheter|Om oss|Reseberättelser|Kontakt|Länkar|Att resa|Press|Stöd oss: BG 5588-2732
Nyheter

2014-07-29
>> Åk till Palestina
2014-07-27
>> Följ de svenska ISM-aktivisterna i Gaza
2013-05-01
>> Swedish activist to be deported
2013-03-22
>> Aktion mot apartheid
2013-02-18
>> Fortsatt kamp i Izbat at Tabib och Azzun
2013-02-18
>> Fredlig trädplantering slås ner med våld
2012-11-18
>> Bildt uppvaktad med pappersflygplan
2012-06-19
>> Manifestation och blockad mot G4S i Stockholm
2012-05-20
>> Palestinsk man i Asira al-Qibliya på Västbanken skjuten i huvudet av bosättare
2012-04-05
>> FN kritiserar Israel för apartheid
2012-03-31
>> Svensk misshandlad av israelisk militär
2012-03-06
>> 10 år med ISM
2012-02-24
>> Välkomna till Israeli Apartheid Week 2012!
2012-02-24
>> Internationell aktionsdag för öppnandet av Shuhada Street i Hebron
2012-02-07
>> Göteborg: Träning i människorättsaktivism 19/2

Nyhetsarkiv

Internationell aktionsdag för öppnandet av Shuhada Street i Hebron

24 februari 2012
Idag, fredag, kallar de lokala palestinska organisationerna Youth Against Settlements och Hebron Defence Committee till den tredje årliga aktionsdagen för öppnandet av handelsgatan Shuhada Street i Hebron (Al-khalil) som varit stängd sedan 1994. Såväl på plats i Hebron som runt om i världen kommer människor samlas för att kräva ett slut på Israels apartheidpolitik.

Staden Al-khalil (Hebron) som är en av de största städerna på Västbanken lever med en ständig närvaro av våldsamma högerextrema israeliska bosättare och soldater från den israeliska ockupationsarmén. Huvudgatan Shuhada Street har varit helt stängd för palestinier sedan 1994 trots israelisk militärlednings beslut om öppnande.

-Ockupationen av Palestina och den långvariga stängningen av gatan som bygger på rasismen och extremismen mot palestinierna, kommer få ett slut och vi kommer öppna Shuhada Street snart, säger Sami Natsheh, en av organisatörerna från Youth Against Settlements i Hebron.

Hela veckan pågår aktiviteter i Hebron med allt från demonstrationer till filmvisning och minnesstund för hedrande av offren från massakern i Ibrahim-moskén 1994. Bland de internationella på plats finns Jonas Gårdstedt från Göteborg.

-Att prata om en enstaka gata kan verka litet i sammanhanget men eftersom segregation, förhindran av ekonomisk verksamhet, våld och förtryck finns på denna gata kan det ses som ett mikrokosmos av sionistisk politik, säger Jonas

I Sverige kommer Israels apartheidpolitik uppmärksammas nästa vecka med bland annat ett återskapande av Russelltribunalen om Israels apartheid. http://apartheidveckan.wordpress.com

Om Shuhada Street

Innan den stängdes ansågs Shuhada-gatan vara den viktigaste gatan i Al-khalil (Hebron). Den var huvudgatan som sammanlänkade de centrala och norra stadsdelarna med de södra. I många år var det där stadens mest vitala funktioner låg, såsom den centrala busstationen, taxistationer, den centrala grönsaksmarknaden, ett anrikt turkiskt bad, två kvarnar för vete, en bensinstation, tiotals olika affärer, såväl som stadens äldsta fortfarande använda skola.

När Israel ockuperade Hebron 1967 beskrev den israeliska högern detta som ett ”återvändande till våra förfäders stad”. Som del av detta så kallade ”återvändande” tillät den israeliska regeringen under tidigt 1970-tal etableringen av bosättningen Kiryat Arba på östra Hebrons kullar.

1977 tillät den Likud-ledda israeliska regeringen bosättare från Kiryat Arba att flytta in i hjärtat av staden och på 80-talet demolerades 12 byggnader i närheten av grönsaksmarknaden av den israeliska armén vilket ledde till total omplacering av affärerna. Israeliska armén tog också över den centrala busstationen och gjorde den till militärbas. De senaste två åren har bosättare tillåtits bo även inne i denna ”bas”.

Idag bor uppåt 450 bosättare och 250 ultrasionistiska yeshiva-studenter längs med Shuhada-gatan. De flesta av dessa bosättare är inblandade i ständiga trakasserier och överfall av Hebrons palestinska invånare.

I trakasserierna ingår stenkastning på palestinska hus och förbipasserande, förhindrad rörlighet för de som bor intill bosättningarna, verbal trakassering inklusive förolämpningar av folks religiösa tro, nersågning av träd och skadegörelse av andra privata tillhörigheter. I strid med Fjärde Genevekonventionen gör den israeliska armén inget för att stoppa dessa brott eller genomföra brottsutredningar av personer som utför dem.

Efter massakern i Ibrahim-moskén 1994, då bosättaren Baruch Goldstein mördade 29 palestinier under morgonbönen, tillkom Oslo-avtalet och en speciell Hebron-överenskommelse som påstods råda bot på problemen. Men i verkligheten delades staden i två delar och palestinierna förhindrades röra sig fritt på Shuhada-gatan och blev därefter helt nekade tillträde till den centrala grönsaksmarknaden. De palestinier som fortfarande bor på Shuhada-gatan tvingas klättra över sina grannars tak för att ta sig till sina hem.

Efter en klagan svarade den israeliska arméns överste jurist i december 2006 att ”Palestinierna har blivit hindrade att röra sig på Shuhada-gatan av misstag och nya order att tillåta rörelsefrihet ska ges i utbyte mot vidtagande av säkerhetsåtgärder.” Trots detta är gatan fortfarande stängd.

ISM GöTEBORG


International Solidarity Movement är en växande rörelse av palestinska och internationella aktivister som arbetar med...