info@ism-sweden.org Läs mer
ISM, glob International Solidarity Movement Sweden
Nyheter|Om oss|Reseberättelser|Kontakt|Länkar|Att resa|Press|Stöd oss: BG 5588-2732
Nyheter

2014-07-29
>> Ã…k till Palestina
2014-07-27
>> Följ de svenska ISM-aktivisterna i Gaza
2013-05-01
>> Swedish activist to be deported
2013-03-22
>> Aktion mot apartheid
2013-02-18
>> Fortsatt kamp i Izbat at Tabib och Azzun
2013-02-18
>> Fredlig trädplantering slås ner med våld
2012-11-18
>> Bildt uppvaktad med pappersflygplan
2012-06-19
>> Manifestation och blockad mot G4S i Stockholm
2012-05-20
>> Palestinsk man i Asira al-Qibliya på Västbanken skjuten i huvudet av bosättare
2012-04-05
>> FN kritiserar Israel för apartheid
2012-03-31
>> Svensk misshandlad av israelisk militär
2012-03-06
>> 10 år med ISM
2012-02-24
>> Välkomna till Israeli Apartheid Week 2012!
2012-02-24
>> Internationell aktionsdag för öppnandet av Shuhada Street i Hebron
2012-02-07
>> Göteborg: Träning i människorättsaktivism 19/2

Nyhetsarkiv

Svensk misshandlad av israelisk militär

31 mars 2012

Philip grips av israelisk militär
Philip grips av israelisk militär Foto: simonkrieger.com

En svensk fredsaktivist greps igår vid en demonstration i Qalandia utanför Ramallah. Under gripandet fick han motta slag och sparkar från israelisk militär.

- Det gick så snabbt att jag inte hann förstå vad som hände innan jag satt med händerna bundna bakom ryggen i militärjeepen, säger Philip efter att han släppts på fredagskvällen.

Under fredagen genomfördes aktioner runt om i Palestina och angränsande länder för att uppmärksamma Land Day, en minnesdag för kampen mot markstöld i de Palestinska områdena, en fråga som ständigt är aktuell i området. Den israeliska tidningen Haaretz publicerade nyligen information om hur israeliska myndigheter lagt upp planer för framtida expansion av bosättningar. I nuläget kontrolleras bara 8% av Västbanken av de Palestinska Myndigheterna, övrig mark är helt eller delvis under israelisk kontroll och bosättningarna är nyckeln till att fortsätta sprida israeliskt styre i de ockuperade områdena.

I år uppmärksammades Land Day genom aktionen Global March on Jerusalem, ett initiativ som engagerade tusentals människor på Västbanken, i Gaza, inuti Israel och i de kringliggande länderna. Tanken var att unisont vandra mot Jerusalem på samma dag och på Västbanken arrangerade marschen i Betlehem och i Qalandia, strax utanför Ramallah.

Qalandia är också namnet på den enorma checkpoint som hindrar palestinier från att röra sig fritt mellan östra Jerusalem och Ramallah. På grund av den mur som Israel bygger runt Västbanken fungerar Qalandia som en flaskhals som när som helst kan stängas ned av den israeliska militären.

Demonstrationen vid Qalandiaa avgick vid halvettiden på fredagen och urartade snabbt i oroligheter när israelisk militär pressade tillbaka folkmassan med plastmantlade stålkulor, tårgas och så kallat skunkvatten, en kemisk blandning som sätter sig i kläderna och luktar fruktansvärt. Röda halvmånen omhändertog 249 personervid Qalandia under dagen, varav 20 var tvungna att föras till sjukhus.

Vid Qalandiademonstrationen närvarade Philip Schulz, 20, och ett tjugotal andra aktivister från International Solidarity Movement (ISM). Vid halvfyratiden på eftermiddagen samlades aktivisterna för en gemensam aktion. Med uppsträckta händer tågade aktivisterna mot ledet av militärer som fortfarande sköt stålkulor in i folkmassan. När gruppen, bestående av aktivister från Sverige, Danmark, USA, Frankrike, Italien, Kanada och Holland nådde fram till militärerna och ifrågasatte deras agerande försökte soldaterna gripa en amerikansk aktivist.- Vi höll armkrok för att inte bli ivägryckta av soldaterna, säger Philip, men helt plötsligt såg jag hur en av gränspoliserna nickade mot mig och så blev jag sliten från gruppen.

Vid gripandet fick Philip motta flera sparkar och slag från soldaterna. Morgonen efter är han fortfarande öm efter behandlingen.

- De tog mig till en cell där jag fick sitta fram till kvällen med en 16-årig palestinier. Vi tilläts inte gå på toaletten under hela tiden.

På kvällen släpptes Philip men han måste infinna sig för vidare förhör i Jerusalem under söndagen. Han är misstänkt för att ha attackerat och knuffat en av soldaterna.

- Det är befängt, vi har allt på film och Philip gör inget motstånd alls, säger Gabbi Tynell som också fanns på plats vid gripandet.

Under liknande demonstrationer i Eretz, Gaza under fredagen dödades den palestinska aktivisten Mahmoud Zakot, 20, av skarpa skott från israelisk militär. I Jerusalem greps 34 demonstranter och flera fick föras till sjukhus.

ISM


International Solidarity Movement är en växande rörelse av palestinska och internationella aktivister som arbetar med...