info@ism-sweden.org Läs mer
ISM, glob International Solidarity Movement Sweden
Nyheter|Om oss|Reseberättelser|Kontakt|Länkar|Att resa|Press|Stöd oss: BG 5588-2732
Nyheter

2014-07-29
>> Ã…k till Palestina
2014-07-27
>> Följ de svenska ISM-aktivisterna i Gaza
2013-05-01
>> Swedish activist to be deported
2013-03-22
>> Aktion mot apartheid
2013-02-18
>> Fortsatt kamp i Izbat at Tabib och Azzun
2013-02-18
>> Fredlig trädplantering slås ner med våld
2012-11-18
>> Bildt uppvaktad med pappersflygplan
2012-06-19
>> Manifestation och blockad mot G4S i Stockholm
2012-05-20
>> Palestinsk man i Asira al-Qibliya på Västbanken skjuten i huvudet av bosättare
2012-04-05
>> FN kritiserar Israel för apartheid
2012-03-31
>> Svensk misshandlad av israelisk militär
2012-03-06
>> 10 år med ISM
2012-02-24
>> Välkomna till Israeli Apartheid Week 2012!
2012-02-24
>> Internationell aktionsdag för öppnandet av Shuhada Street i Hebron
2012-02-07
>> Göteborg: Träning i människorättsaktivism 19/2

Nyhetsarkiv

Fortsatt kamp i Izbat at Tabib och Azzun

18 februari 2013
Den israeliska armén trakasserar regelbundet palestiniernas i byarna Azzun och Izbat at Tabib på Västbanken. Men den palestinska kampen lever vidare.

Mellan de två byarna och den Israelbyggda vägen löper taggtråd. Rörelsefriheten för byinvånarna begränsas starkt när den israeliska armén blockerar in- och utvägarna.
Mellan de två byarna och den Israelbyggda vägen löper taggtråd. Rörelsefriheten för byinvånarna begränsas starkt när den israeliska armén blockerar in- och utvägarna. Foto: ISM

På Västbankens västra sida ligger Izbat at Tabib, en liten by i närheten av Qalqiliya. Byn har 45 hus där 33 av dessa, inklusive byns skola och moské, fått rivningsorder. Två av husen har redan demolerats och fler väntas möta samma öde när ännu en väg mellan de stora illegala bosättningarna som sträcker sig runt området ska byggas. Byn har dagliga besök av den israeliska armén som försvårar vardagen för de ungefär 300 invånarna.

Granne med Isbat at Tabib ligger den lite större byn Azzun. Azzun hör till area B, kontrollerat av både Palestina och Israel, till skillnad från Izbat at Tabib som är helt styrt av den israeliska ockupationen och därmed area C. Det som i Izbat at Tabib kan lösas med officiella besked om vräkning sköter bosättarna runtomkring Azzun med trakassering både dag- och nattetid. Byborna slår ofta larm om att de kommer in i byn och ger sig på invånarna.

Förutom de ständiga påhälsningarna blir in- och utgångarna till Izbat at Tabib ofta blockerad av armén. Ingen släpps in eller ut. Vi talar med byns kordinator Moussa som berättar att det skett tre gånger bara denna vecka. Att komma åt sina fält och olivträd är dock en omöjlighet för Moussa och många av byborna även när vägen är öppen. När apartheidmuren byggdes blev Moussa av med stora delar av sin mark och de delar som muren inte är byggd på kommer han inte åt eftersom de ligger för nära muren och han inte får tillträde dit.

Läget i byarna är spänt när vi besöker dem och det tar en stund innan byns barnaskara, den ofta existerande välkomstkommittén på den palestinska landsbygden, slappnar av och förstår att ISM inte är israeliska bosättare som är ute efter deras land och värdighet.
"No mostautonin?"

Glädjen är stor när vi förklarar att vi inte alls spelar i samma lag som de apartheidupphållande israeler som håller dem vakna om natten.

Utanför skolan i Izbat at Tabib har byborna slagit upp ett tält för att kunna ta emot de personer som kommer för att stödja byarnas kamp för sina hus och mot ockupationen. Moussa beskriver byborna som trötta, den ständiga stressen och oron tar på krafterna. Ändå är hans tro på kampen stark. "Vi ska stoppa ockupationen och vi ska stoppa demoliseringen av våra hus!" Byn har vid flera tillfällen ordnat demonstrationer och fler är på väg. Han ber oss att komma på fredag då det är dags igen. "Bosättarna måste stoppas!".

Azzun och Izbat at Tabib är bara två exempel på hur armén kontrollerar palestiniernas vardag och ständigt fyller den med trakasserier från bosättarna som ofta har soldaterna som skydd. Samtidigt är de också exempel på att den palestinska kampen alltid fortsätter och att folket aldrig kommer att sluta kämpa för sitt land!

ISM


International Solidarity Movement är en växande rörelse av palestinska och internationella aktivister som arbetar med...