info@ism-sweden.org Läs mer
ISM, glob International Solidarity Movement Sweden
Nyheter|Om oss|Reseberättelser|Kontakt|Länkar|Att resa|Press|Stöd oss: BG 5588-2732
Reseberättelser

2011-01-22
>> 30/7 2010. Berättelse från Ni'lin
2010-10-23
>> Att leva ett normalt liv här är helt omöjligt
2010-10-22
>> Pojken på cykeln
2010-10-07
>> ISM-aktivist greps av israelisk militär
2010-02-10
>> "Bosättare tar över" - vittne berättar
2010-02-03
>> Brev från cell 108 i Israel
2009-11-06
>> Världens viktigaste teater
2009-10-12
>> Jag är en säkerhetsrisk
2009-01-14
>> Istället för nyårsfirande
2008-08-21
>> Ahmed och Yousef
2008-08-04
>> En dag med ISM i Palestina - 1 juli 2008
2008-08-02
>> Nilin blöder.
2008-07-13
>> Mahmoud, Hassan, Mustafa
2008-06-27
>> Tulkarem 7 juni 2008
2008-04-13
>> Reseberättelse från Azzoun

Nyhetsarkiv

Mahmoud, Hassan, Mustafa

13 juli 2008
Men varje kväll går han med sina bröder och deras barn till fotbollsplanen och blir Mahmoud Maradona och skrattar som en galning när han gör mål i skymningsljuset över Hebrons kullar.

Mahmoud går varje dag ut med sina får och getter på de fält som hans familj brukat och varit knutna till i blod och svett i generationer. Varje dag möts han av våld och hot om våld av de ultraortodoxa bosättare som finns två kullar bort, som säger att markerna är deras för att de gavs dem av Gud för 4000 år sedan. Varje dag tvingas han bort från sina fält av ockupationsmaktens soldater som skyddar de illegala bosättarna. varje dag förlorar han kampen om den jord som är hans, hans enda sätt att överleva. Varje natt sover han och hans underbara familj i ett pyttelitet tält utan vatten, el och avlopp för att de vägrats bygglov på sin egen mark i fyrtio år.

Men varje kväll går han med sina bröder och deras barn till fotbollsplanen och blir Mahmoud Maradona och skrattar som en galning när han gör mål i skymningsljuset över Hebrons kullar.

Hassan går varje fredag i täten av det demonstrationståg som tågar mot den illegala mur som Israel bygger över deras land, den mur som förstör deras olivträd och fråntar dem möjligheten att färdas fritt i sitt eget land. Hans bror blev dödad av militären, en annan bror blev satt i fängelse när han fredligt uttryckte sin avsky för ockupationen. Varje fredag blir Hassan arresterad och hållen i fyra dagar, och hans familj blir konstant trakasserad av soldaterna.

Men varje fredag är han där igen, och varje fredag bjuder han sina vänner och internationella aktivister på the och skrattar och delar med sig av sin värme, sin livsglädje och sin outtröttliga kampvilja.

Mustafas pappa går till muren i Nileen varje dag. Varje dag kommer han hem med ögon som är röda av tårgas. Mustafa, som är fyra år gammal, fick en tårgasgranat inskjuten i sitt hem förra veckan, och sedan dess leker han väldigt mycket med lökar - lök används för att lindra effekterna av tårgasen och övertyga kroppen att den fortfarande kan andas. Alla gäster som kommer hem till honom får leka med hans lök. När granaten hade exploderat var han tyst i flera dagar, märkt av de vuxnas oro över att förlora 70% av de olivträd som tillhört dem i hundratals år.

Men när vi kommer dit leker han med oss, han skrattar och ger oss sin lök och sitter i sin pappas famn.

Dessa människor fyller mig med en sån känsla av respekt och vördnad att jag har svårt att finna ord. De välkomnar oss in i sina hem, bjuder oss på det lilla de har och säger att vi är modiga. Jag blir skamsen över det, jag åker hem om tre veckor men de har inget val - de kommer att slåss mot den förtryckande ockupationen tills de dör eller vinner den fred de alltid talar om, den fred som är närvarande i allt deras dagliga tal.

Återigen måste jag säga: ockupationen är olaglig. Kollektiv bestraffning är olaglig. Att förstöra och bryta ner ett helt folk är olagligt. Muren är olaglig, förklarad olaglig i internationella domstolar. Det israel gör mot Palestinas folk är lika hemskt som det som hände i Sydafrika.

Men Palestinas folk kommer aldrig att ge upp.

Maa'salama - Fred vare med er

JONAS


International Solidarity Movement är en växande rörelse av palestinska och internationella aktivister som arbetar med...